Σωκράκι
Σπαρτύλας
Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός στο μέσον μιας πανέμορφης διαδρομής από Πυργί προς Κορακιάνα με μακριές πέτρινες λιθιές που συγκρατούν τον πυκνό ελαιώνα από τη μια μερά και πανοραμική θέα της θάλασσας από την άλλη.
1. Πόσους κατοίκους έχει το χωριό;
Το χωριό έχει περίπου 900 κατοίκους.
2. Οι κάτοικοι με τι δουλειές ασχολούνται;
Είναι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες και ασχολούνται επίσης με τεχνικά επαγγέλματα παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες.
3. Τι προϊόντα παράγονται στην περιοχή;
Παράγεται ελαιόλαδο το οποίο κάποιοι το εμπορεύονται. Σχεδόν όλα τα κηπευτικά και πολλά φρούτα για οικογενειακή κατανάλωση.
4. Υπάρχει κάποιος που να πουλά προϊόντα;
Μόνο κατ'οίκον.
5. Αν ναι, το σημείο πώλησης είναι επισκέψιμο και πόσα άτομα μπορεί να δεχτεί;
-
6. Υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή;
Στις μέρες μας υπάρχουν πολύ λίγα (περγουλιές στα σπίτια).
7. Αν ναι, τι ποικιλίες καλλιεργούνται;
-
8. Υπάρχει κάποια λίμνη, ποτάμι ή καταρράκτης;
Υπάρχουν κάποιοι μικροί καταράκτς δίπλα στο μονοπάτι των προσκυνητάδων.
9. Υπάρχει κάποιο σημείο με ακουστική ιδιαιτερότητα (π.χ. καλαμιώνας, γράβα, ρέμα με αηδόνια κλπ)
Υπάρχουν κάποια ρέματα και καλαμιώνες με ακουστική ιδιαιτερότητα, αλλά λόγω της άγριας βλάστησης είναι πλέον δύσκολα προσβάσημα.
10. Γύρω από το χωριό τι ζώα υπάρχουν, ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. πουλιά,
2. ερπετά,
3. βίδρες, κουνάβια, αλεπούδες
4. βατράχια κλπ
Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών όπως σαϊτιές, οχιές, αστρίτες και δεντρογαλιές.
Υπάρχουν είδη σαυρών όπως η μεγάλη πράσινη και η μεγάλη γκρι σαύρα. Ακόμη υπάρχουν χελώνες, σκαντζόχειροι, βατράχια, νυφίτσες και κουνάβια.
11. Η βλάστηση της περιοχής τι περιλαμβάνει ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. Λουλούδια
2. Βρώσιμα [λάχανα, μανιτάρια, τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, κάπαρη, σύκα κλπ]
3. Δέντρα και θάμνοι
Είναι οι ελιές που υπάρχουν σε όλα τα σημεία στις καλλιεργήσιμες περιοχές. Ακόμη υπάρχουν λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές και αρκετά καλοκαιρικά κυρίως φρούτα όπως βερίκοκα, μπουρνέλες, μούρα, σύκα κλπ. Στους λόφους υπάρχουν αμυγδαλιές και καρυδιές και γύρω από το χωριό βατομουριές, κουμαριές και πολλά αρωματικά όπως ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, φασκόμηλο κλπ.
12. Πόσες εκκλησίες υπάρχουν και ποιες;
Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο νέο οικισμό. Η εκκλησία της Παναγίας στον παλιό Άγιο Μάρκο. Η Παναγία η Λαμποβήτισσα, ο Παντοκράτορας και ο Άγιος Νικόλαος. Υπάρχει επίσης το ιδιωτικό εκκλησάκι του Αγίου Μερκουρίου. Το εκκλησάκι αυτό, είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο στην Κέρκυρα μετά τον ναό Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου. Βρίσκεται κρυμμένος σε έναν ελαιώνα σε ιδιόκτητο κτήμα και βάσει της κτητορικής επιγραφής η οποία έχει διασωθεί, οικοδομήθηκε το 1075! Πρόκειται για έναν μονόχωρο ορθογώνιο πέτρινο ναό με πλούσιες, αν και φθαρμένες, τοιχογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Οι παλαιότερες είναι σύγχρονες με την ανέγερση του ναού και οι μεταγενέστερες ανάγονται στο δεύτερο μισό του 14ου ή τις αρχές του 15ου αιώνα.
13. Γίνεται κάποιο πανηγύρι, λιτανεία ή άλλη εκδήλωση και πότε;
Γίνεται η λιτανεία και το πανηγύρι στο νέο οικισμό του Αγίου Μάρκου στις 26 Απριλίου και το πανηγύρι της Παναγίας της Λαμποβίτισσας στον παλιό οικισμό στις 8 Σεπτεμβρίου.
14. Το νερό της περιοχής από που προέρχεται;
Από γεωτρήσεις.
15. Υπάρχουν δημόσιες πηγές ή βρύσες με πόσιμο νερό;
Υπάρχουν ελάχιστες δημόσιες βρύσες.
16. Υπάρχει κάποιο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος;
Ο παλιός οικισμός του Αγίου Μάρκου. Επίσης, από το χωριό μας ξεκινάνε αρκετά χαρτογραφημένα μονοπάτια. Το πιο χαρακτηριστικό ειναι το “μονοπάτι των Προσκυνητάδων” (Προσκυνητών) το οποίο ξεκινά από το λιμανάκι του Ύψου και φθάνει στην Κορυφή του βουνού Παντοκράτορα (917μ) όπου βρίσκεται και το ομόνυμο μοναστήρι. Η ιστορία λέει πως προσκυνητάδες από τη Μέση και Νότια Κέρκυρα συγκεντρωνόνταν στο κεντρικό λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας και με “βενζίνες” έφθαναν στο λιμάνι του Ύψου και από εκεί ακολουθούσαν το μονοπάτι μέχρι το μαναστήρι του Παντοκράτορα για να προσκυνήσουν.
17. Υπάρχει κανένα γεφύρι, αλώνι, λουτρουβιό ή άλλο αξιοθέατο σημείο;
Υπάρει το γεφύρι του παλιού Αγίου Μάρκου, αλλά και όλο το παλιό χωριό του Αγίου Μάρκου αποτελεί αξιοθέατο για τους επισκέπτες.
18. Έζησε ή πέρασε από εδώ κάποιος διάσημος;
Όχι
19. Υπάρχει κανένας που κατάγεται από το χωριό και να έγινε διάσημος αλλού;
Όχι
20. Θυμάσαι κάποια ιστορία από τα παλιά που να σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας;
Όχι
21. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο;
Όχι
22. Τι φαγητά τρώτε συνήθως;
Ελληνική κουζίνα και κερκυραϊκά φαγητά όπως παστιτσάδα, μπουρδέτο κλπ)
23. Υπάρχει κάποια τοπική ιδιαιτερότητα στη μαγειρική σας (π.χ. νερατζοσαλάτα);
Όχι
24. Υπάρχει κάποιος πολιτιστικός, μουσικός, χορευτικός, θεατρικός ή άλλος σύλλογος;
Υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Μάρκου.
25. Αν ναι, τι δράσεις έχει και πότε γίνονται;
Διοργανώνει τα πανηγύρια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
26. Τι θα θέλατε να γνωρίζει ο ξένος για εσάς;
Ο Άγιος Μάρκος είναι από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας που φέρει τιμητικά το όνομα του προστάτη της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας. Το χωριό ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από το Υπουργείο Πολιτισμού, χάρη στην μακρά του ιστορία και την ιδιαίτερη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του. Είναι ενα φιλόξενο τουριστικό χωριό με πληθώρα ενοικιαζομένων καταλυμάτων. Τα περισσότερα εκτείνονται από την παραλία και σε όλο το νέο οικισμό του Αγίου Μάρκου και αυτά που βρίσκονται στις παριφές του λόφου που προσφέρουν εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, τη Νότια Κέρκυρα και την Αλβανία.