Επίσκεψη
Λιαπάδες
Το μαγικό χωριό της Κέρκυρας. Το “νεραϊδοχώρι” των διηγήσεων των γιαγιάδων. H τοποθεσία πλούσια σε νερά και πράσινο είναι πρόσφορη για θρύλους και δοξασίες.
H ονομασία λένε προέρχεται από τις Nύμφες που πλένονταν στους καταρράκτες. Ο θρύλος αναφέρει την περιοχή ως τον τόπο που διάλεξε να μείνει για πάντα ο ασκητής Aρτέμιος Παΐσιος και η ιστορία γράφει πως εδώ επέλεξε να ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του κι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο μεγαλύτερος Έλληνας εξερευνητής, ο Παναγιώτης Ποταγός.
Οι κάτοικοι του χωριού υπήρξαν ανέκαθεν φιλόξενοι, με διάθεση για γιορτή. Αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι και πάντα τραγουδούν σε μικρές συναθροίσεις. Υπήρξαν άνθρωποι δραστήριοι και μαχητικοί, με αγάπη στις τέχνες και στα γράμματα, ενώ αρκετοί διέγραψαν αξιόλογη επαγγελματική πορεία στην επιστήμη τους. Υπάρχουν πεζοπορικά μονοπάτια τόσο μέσα από τα στενά καντούνια και σοκάκια του χωριού, όσο και στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη προσέλευση ατόμων όλο το χρόνο. Πάνω στο δημόσιο δρόμο του χωριού θα συναντήσει κανείς δύο παραδοσιακά μαγαζιά για να ξαποστάσει, να πιει τον καφέ του, να φάει και να πιεί.
1. Πόσους κατοίκους έχει το χωριό;
Μόνιμοι κάτοικοι γύρω στους 1100 (στοιχεία τελευταίας απογραφής 2021), συμπεριλαμβανομένου και του Πλάτωνα Νυμφών.
2. Οι κάτοικοι με τι δουλειές ασχολούνται;
Επιχειρηματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, μαραγκοί, ιερείς, οικοδόμοι, αρτοζαχαροπλάστες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες.
3. Τι προϊόντα παράγονται στην περιοχή;
Κυρίως προϊόντα γης, όπως λαχανικά και φρούτα εποχής για οικογενειακή χρήση, ελαιόλαδο, καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια, πατάτες, μικροί αμπελώνες και κουμ-κουάτ.
4. Υπάρχει κάποιος που να πουλά προϊόντα;
Ναι υπάρχουν, οι οποίοι πωλούν φρούτα εποχής, οπωροκηπευτικά προϊόντα εποχής και ελαιόλαδο σε εμπόρους ελαιόλαδου. Υπάρχει επίσης η επιχείρηση ‘’ corfu spirit Α.Ε’’ ,στην οποία με πρώτη ύλη το κουμ κουάτ παρασκευάζει : φρουί γλασέ , γλυκό κουταλιού ,ποτό ,μαρμελάδα κλπ.
5. Αν ναι, το σημείο πώλησης είναι επισκέψιμο και πόσα άτομα μπορεί να δεχτεί;
Είναι επισκέψιμο για όλες τις ηλικίες και μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα περίπου 15 άτομα, μετά από συνεννόηση, αφού τηρούνται όλα τα πρωτόκολλά υγιεινής και καθαριότητας.
6. Υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή;
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί μικροί αμπελώνες, που εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των ιδιοκτητών, ενώ το μίγμα των σταφυλιών ενισχύεται με την αγορά ποικιλιών κυρίως από Αχαϊα και Ζάκυνθο. Η οινοποιεία είναι μια διαδικασία που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα την περίοδο του τρύγου και πολλές οικογένειες στο χωριό φτιάχνουν το δικό τους κρασί, το οποίο ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια και αποθηκεύουν στις παραδοσιακές νταμιτζάνες.
7. Αν ναι, τι ποικιλίες καλλιεργούνται;
Παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες όπως κακοτρύγης, μαρτζαβί, φράουλα, σταφίδα, μοσχάτο.
8. Υπάρχει κάποια λίμνη, ποτάμι ή καταρράκτης;
Υπάρχουν μικροί καταρράκτες σε διάφορα σημεία αλλά ένας αξιόλογος καταρράκτης περίπου 2 χιλιόμετρα από την πλατεία του χωριού, όπου μαζί με την πλούσια και οργιώδη βλάστηση, συνθέτουν σκηνικό μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Τα νερά του δημιουργούν μια υπέροχη διαδρομή με ιδιαίτερη βλάστηση και καταλήγουν στην θέση ‘’Νεροτρουβιές’’, όπου εδώ δημιουργούνται, στην διάρκεια του χειμώνα –άνοιξης, λιμνούλες γεμάτες νούφαρα.
9. Υπάρχει κάποιο σημείο με ακουστική ιδιαιτερότητα (π.χ. καλαμιώνας, γράβα, ρέμα με αηδόνια κλπ)
Υπάρχει, ακολουθώντας το δρόμο που βγαίνει από το μαγευτικό χωριό των Νυμφών, περπατώντας ανάμεσα στους χαρακτηριστικούς ελαιώνες της κερκυραϊκής γης και μέσα στο πυκνό δάσος που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, συναντά κανείς το Ασκηταριό, ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Κέρκυρας. Εδώ, κάτω από τον ήλιο που ενώνει τα ανθρώπινα οικοδομήματα και τις δημιουργίες της φύσης, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο, δημιουργήθηκε φυσικά ένα ‘’αμφιθέατρο’’, εξαιρετικής ακουστικής . Ο πολιτιστικός Σύλλογος των Νυμφών στο χώρο αυτό διοργανώνει συναυλίες αντίστοιχης αισθητικής.
10. Γύρω από το χωριό τι ζώα υπάρχουν, ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. πουλιά, 2. ερπετά, 3. βίδρες, κουνάβια, αλεπούδες 4. βατράχια κλπ Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του όρους Παντοκράτορα, το ανάγλυφο της υπαίθρου και οι ελαιώνες , αποτελούν ένα ευρύτερο οικοσύστημα για πολλά είδη πουλιών, ερπετών και θηλαστικών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή ενδημούν θηλαστικά όπως, νυφίτσες, κουνάβια, αλεπούδες, σκαντζόχοιρο, σκίουροι, τυφλοπόντικες και λαγοί. Αρκετά είδη φιδιών όπως αστρίτης, οχιά, λαφιάτης, τυφλήτας, σαϊτιά, δεντρογαλιά, σαπίτες, ενώ συναντά κανείς και πολλά ερπετά όπως την μεγάλη πράσινη σαύρα, βατράχια, ζάμπες, χελώνες. Τα πτηνά που ενδημούν στην περιοχή είναι πέρδικες, μπεκάτσες, γεράκια, κοτσύφια, σπουργίτια και καρακάξες.
11. Η βλάστηση της περιοχής τι περιλαμβάνει ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. Λουλούδια 2. Βρώσιμα [λάχανα, μανιτάρια, τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, κάπαρη, σύκα κλπ] 3. Δέντρα και θάμνοι Η περιοχή χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση με πιο χαρακτηριστική την ύπαρξη αιωνόβιων ελαιώνων, ενώ υπάρχουν κωνοφόρα δέντρα, όπως κυπαρίσσια και βελανιδιές, καθώς και κουμαριές, βατομουριές, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη, θυμάρι, ρείκι, φασκόμηλο, ασφόδελους. Επίσης ταξιανθίες λουλουδιών απλώνονται παντού την Άνοιξη, από μαργαρίτες, χαμομήλι, ανεμώνες, μη με λησμόνει κ.α.
12. Πόσες εκκλησίες υπάρχουν και ποιες;
Στο χωριό υπάρχουν 13 εκκλησίες με ειδική αναφορά στον Εσταυρωμένο. Είναι ένας από τους δύο βυζαντινούς σταυροειδείς ναούς σε όλο το νησί της Κέρκυρας!!! Χτίστηκε το 1731 από τον ιερομόναχο Άνθιμο Πολίτη όταν επέστρεψε από την αιχμαλωσία, καθώς είχε απαχθεί από Αλγερινούς πειρατές στην παραλία των Περουλάδων (βορειοδυτικά παράλια Κέρκυρας). Πριν ανεγερθεί ο ναός, σύμφωνα με τη παράδοση στο ίδιο ακριβώς σημείο, υπήρχε εικονοστάσι και ήταν μια από τις τέσσερις "πόρτες" του χωριού... Οριοθετημένη τελετουργικά με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση αρρώστιας που μάστιζε τότε την περιοχή!! Επίσης το μοναστικό συγκρότημα του Παντοκράτορα, πιο γνωστό και ως Ασκηταριό.
13. Γίνεται κάποιο πανηγύρι, λιτανεία ή άλλη εκδήλωση και πότε;
Στις 21 Μαΐου γίνεται πανηγύρι παραδοσιακό, προς τιμή του Αγίου Κωνσταντίνου , της μεγαλύτερης εκκλησίας του χωριού. Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται Λιτανεία από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ασκηταριό Νυμφών με συνοδεία χορωδίας και φιλαρμονικής. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται το ‘’Νυφιώτικο καρναβάλι. Στο τέλος του Μάρτη πραγματοποιείται το Nymfes waterfall trail, με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα. Επίσης ο Π.Σ Νυμφών διοργανώνει συναυλίες τους θερινούς μήνες, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
14. Το νερό της περιοχής από που προέρχεται;
Η υδροδότηση του χωριού γίνεται από το υδραγωγείο, που αντλεί νερό από φυσικές πηγές.
15. Υπάρχουν δημόσιες πηγές ή βρύσες με πόσιμο νερό;
Υπάρχουν οι βρύσες στην πλατεία του χωριού, από τις οποίες οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες συλλέγουν νερό, καθαρό και δροσερό και επίσης στην περιοχή του Πλάτωνα υπάρχει η πηγή ‘’Πιτσάκι’’.
16. Υπάρχει κάποιο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος;
Το Ασκηταριό, ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Κέρκυρας. Εδώ, κάτω από τον ήλιο που ενώνει τα ανθρώπινα οικοδομήματα και τις δημιουργίες της φύσης, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Κατεβαίνοντας μερικά φυσικά «σκαλοπάτια» από βράχο, πρώτα σε υποδέχονται τα απομεινάρια από τα λιθόχτιστα κελιά των μοναχών, ενώ λίγο πιο χαμηλά – λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους – ορθώνεται ο ναός του Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού. Σύμφωνα με το θρύλο, στο μέρος αυτό ασκήτεψε κατά τον 5ο αιώνα ένας Ηπειρώτης μοναχός ονόματι Αρτέμιος Παΐσιος, λαξεύοντας το κελί του μέσα στο βράχο. Η πρώτη ωστόσο ιστορική αναφορά για τη μονή ανάγεται σε έγγραφο του έτους 1371, κατά την περίοδο δηλαδή της κυριαρχίας των Ανδηγαυών στην Κέρκυρα. Όμως η πραγματική ημερομηνία ίδρυσης του μοναστηριού, που σαφώς είναι προγενέστερη του εν λόγω εγγράφου, χάνεται στα βάθη της ιστορίας και παραμένει έως και σήμερα άγνωστη. Από το έγγραφο αυτό πάντως μαθαίνουμε ότι η μονή διέθετε σημαντική περιουσία, η οποία περιλάμβανε «αμπέλια, χωράφια και ελαϊκά δένδρη, καρπούσημα και άκαρπα, ξύλα και ζώα». Σιωπηλός μάρτυρας αυτού του περασμένου πια μεγαλείου της μονής, είναι τα απομεινάρια ενός τεράστιου ζωοκίνητου ελαιοτριβείου στα έγκατα από το ογκώδες και επιβλητικό λιθόχτιστο κτήριο δίπλα στο ναό της μονής, στο οποίο από το 1932 έως και το 1936 λειτουργούσε η Γεωργική Σχολή της Κέρκυρας. Επίσης ο ναός του Εσταυρωμένου, Βυζαντινός Σταυροειδής ναός, χτισμένος το 1731.
17. Υπάρχει κανένα γεφύρι, αλώνι, λουτρουβιό ή άλλο αξιοθέατο σημείο;
-
18. Έζησε ή πέρασε από εδώ κάποιος διάσημος;
Ο Παναγιώτης Ποταγός, ιατρός –φυσιοδίφης –περιηγητής, που αφού γύρισε όλο τον κόσμο προσφέροντας αμισθί τις υπηρεσίες του, επέλεξε την Κέρκυρα και συγκεκριμένα τις Νυμφές για να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αναφέρονται από τον Ιστορικό ερευνητή κ. Νίκου – Δημητρίου Μάμαλο μεταξύ άλλων: Μέσα από το ανέκδοτο έργο του περιηγητή, μελετώντας τα προσωπικά του χειρόγραφα, γνωρίζουμε ότι πρώτη φορά ήρθε στην Κέρκυρα το 1885, μετά τη γαλλική μετάφραση του μοναδικού του τόμου των περιηγήσεων, για να μελετήσει, ανεπιτυχώς λόγω διπλωματικής απαγόρευσης, τις Πελασγικές χώρες της Ηπείρου. Η δεύτερη φορά είναι την άνοιξη του 1886 ύστερα από περιήγηση σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Νησιά του Ιονίου και Βόρεια Ήπειρο. Συναντά τον Ιωάννη Ρωμανό στη Βιβλιοθήκη και ολοκληρώνει την περιγραφή των προαναφερομένων περιοχών στο Σκριπερό. Συνεχίζει τη περιδιάβαση στο βόρειο τμήμα όταν: «εὑρισκόμενος δ’ ἔν Νύμφαις (Νυφές) παρεκλήθην ὑπὸ τῶν κατοίκων, ἰατρὸν μὴ ἐχόντων, ἵνα διέλθω παρ’ αὐτοῖς ἐπ’ ἀμοιβῇ δι’ ἕξι τουλάχιστον μῆνας. Τὸ τερπνὸν τοῦ χωρίου καὶ τὰ ἄφθονα καὶ ψυχρὰ ὕδατα του, ἰδίᾳ ἡ ὑπισχνούμενη μοι συμπλήρωσις τοῦ ἔργου διὰ τῆς ἐν αὐτῷ διαμονῆς μου μὲ ὑποχρέωσαν ἵν’ ἀποδεχθῶ τὴν πρότασιν ταύτην» Στις Νυμφές βρήκε κάτι που αναζητούσε από μικρός.!
19. Υπάρχει κανένας που κατάγεται από το χωριό και να έγινε διάσημος αλλού;
-
20. Θυμάσαι κάποια ιστορία από τα παλιά που να σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας;
-
21. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο;
Ο χορός των παπάδων ,ο οποίος χορεύεται μέσα στην εκκλησία με συμμετοχή μόνο των ανδρών του χωριού, την Κυριακή της Τυροφάγου. Συνήθως την Τσικνοπέμπτη παρουσιάζονται τα ‘’κουτσομπολιά’’, τα οποία γράφονται με σκωπτική διάθεση, σχολάζονται τα όσα έχουν συμβεί τον προηγούμενο χρόνο ,στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
22. Τι φαγητά τρώτε συνήθως;
Παραδοσιακά κερκυραϊκά φαγητά όπως σοφρίτο, παστιτσάδο, στακοφίσι, ψάρι μπιάνκο, μπουρδέτο, τσιγαρέλι, σαβόρο, παστανάκα ,νεραντζοσαλάτα.
23. Υπάρχει κάποια τοπική ιδιαιτερότητα στη μαγειρική σας (π.χ. νερατζοσαλάτα);
-
24. Υπάρχει κάποιος πολιτιστικός, μουσικός, χορευτικός, θεατρικός ή άλλος σύλλογος;
Υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυμφών, ιδρύθηκε το 1980 με σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής. Στον σύλλογο υπάρχουν τρία τμήματα, χορευτικό, χορωδίας και θεατρικής ομάδας. Τα τμήματα αυτά χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες. Υπάρχει και ο Αθλητικός Σύλλογος ‘’Αχιλλέας Νυμφών’’ με ομάδα ποδοσφαίρου, με σημαντική παρουσία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Κέρκυρας και Ακαδημία ποδοσφαίρου, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στο άθλημα δωρεάν.
25. Αν ναι, τι δράσεις έχει και πότε γίνονται;
Με βάση το καταστατικό του Συλλόγου, μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις που προάγουν την τοπική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού, με έμφαση στα στοιχεία της παράδοσης και της ιστορίας του χωριού. Μερικά από αυτά είναι: Συναυλίες με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, φεστιβάλ χορωδιών και χορευτικών, με τον Αθλητικό σύλλογο φεστιβάλ και τουρνουά ποδοσφαίρου του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, θεατρικές παραστάσεις, Λέσχη ανάγνωσης ,παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών.
26. Τι θα θέλατε να γνωρίζει ο ξένος για εσάς;
Οι κάτοικοι του χωριού υπήρξαν ανέκαθεν φιλόξενοι, με διάθεση για γιορτή. Αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι και πάντα τραγουδούν σε μικρές συναθροίσεις. Υπήρξαν άνθρωποι δραστήριοι και μαχητικοί, με αγάπη στις τέχνες και στα γράμματα, ενώ αρκετοί διέγραψαν αξιόλογη επαγγελματική πορεία στην επιστήμη τους. Υπάρχουν πεζοπορικά μονοπάτια τόσο μέσα από τα στενά καντούνια και σοκάκια του χωριού, όσο και στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη προσέλευση ατόμων όλο το χρόνο. Πάνω στο δημόσιο δρόμο του χωριού θα συναντήσει κανείς δύο παραδοσιακά μαγαζιά για να ξαποστάσει, να πιει τον καφέ του, να φάει και να πιεί.