Οι δασικές εκτάσεις είναι διάσπαρτες μέσα σε όλον τον κερκυραϊκό ελαιώνα ενώ καλύπτουν μεγάλα τμήματα των ορεινών περιοχών. Τα κυριότερα τοπικά δασικά είδη είναι:
Κυπαρίσσι
Μετά την ελιά, το κυπαρίσσι είναι το χαρακτηριστικότερο δένδρο του κερκυραϊκού τοπίου και συχνά σχηματίζει κυπαρισσώνες. Η ομορφιά του κερκυραϊκού τοπίου οφείλει πάρα πολλά στην από κοινού ύπαρξη κυπαρισσιού και ελιάς.
Πεύκο
Σε ορισμένα σημεία του νησιού υπάρχουν πευκώνες που απαρτίζονται κυρίως από κουκουναριά και Χαλέπιο πεύκη.
Μεσογειακή Βλάστηση Μακία
Η πλειοψηφία των δασικών εκτάσεων στη Κέρκυρα αποτελείται από πυκνές αείφυλλες φυτοκοινωνίες, κυρίως θάμνων και μικρών δέντρων που ονομάζονται Μακία. Ο όρος maquis προήλθε από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας ή από την Κορσική και χρησιμοποιείται διεθνώς (στη γαλλική και πορτογαλική ως maquis, στην αγγλική ως maquis shrubland, στην ιταλική ως macchia mediterranea κ.ο.κ.).
Τα σπουδαιότερα είδη αυτών των φυτοκοινωνιών είναι:
Άρκευθοι
Στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων δεσπόζουν δύο δασύλλια που αποτελούνται από αυτοφυείς αρκεύθους (κεδροδάση). Πρόκειται για αιωνόβια δένδρα τα οποία μαζί με άλλα δασικά είδη δημιουργούν πάνω στις αμμοθίνες έναν από τους καλύτερους βιότοπους.
Αγριολούλουδα
Εκτός από την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, η κερκυραϊκή φύση φιλοξενεί πληθώρα αγριολούλουδων που ανθοφορούν κατά τη διάρκεια όλου του έτους, προσθέτοντας πολύχρωμες νότες στις ατέλειωτες πινελιές του πράσινου.
Centaurea paxorum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus sylvestris subsp longicaulis, η Crucianella maritima, το Galium ionicum και το Cerastium illyricum subsp illyricum.
Άλλα σημαντικά είδη είναι η Alkanna corcyrensis, το Cerastium brachypetalum subsp corcyrense, ο Stachys mollissima, ο Stachys ocymastrum, η Veronica panormitana, οι φριτιλάριες Fritillaria thessala subsp ionica και Fritillaria messanensis subsp gracilis, οι κρίνοι Lilium candidum και Lilium chalcedonicum, το Helosciadium inundatum, η Heptaptera colladonioides, το Seseli montanum subsp tommasinii, το Ornithogalum ulixis, το Muscari tenuiflorum, η Achillea ligustica, η Artemisia vulgaris, η κενταύρια Centaurea sonchifolia, η Crepis vesicaria subsp taraxacifolia, η Inula verbascifolia subsp verbascifolia, η σιληνές Silene cephallenia subsp cephallenia και Silene fuscata, ο Convolvulus lineatus, το Linum pubescens subsp sibthorpianum, η Orobanche sanguinea, το Sedum eriocarpum subsp epiroticum και το Teucrium halacsyanum.
Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη, όπως ο γάλανθος Galanthus reginae-olgae subsp reginae-olgae, οι νάρκισσοι Narcissus obsoletus και Narcissus tazetta, ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum, η Echinophora spinosa, το Arum italicum subsp italicum, η Bellevalia romana, η Scilla hyacinthoides, η Ageratina adenophora, ο Cladanthus mixtus, ο Ptilostemon stellatus, η Brassica cretica subsp aegaea, το Erysimum cephalonicum, η Solenopsis laurentia, η Cephalaria leucantha, η σιληνή Silene bellidifolia, τα κολχικά Colchicum confusum και Colchicum haynaldii, η Calystegia soldanella, ο Phedimus stellatus, το Hypericum spruneri, ο κρόκος Crocus boryi και η ίριδα Iris pseudacorus.
Ορχιδέες
Εξέχουσα θέση στον κατάλογο των Κερκυραϊκών αγριολούλουδων κατέχουν οι αυτοφυείς ορχιδέες. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου36 διαφορετικά είδη και υποείδη. Tα πιο σημαντικά είδη είναι οι Anacamptis laxiflora, Anacamptis palustris, Cephalanthera damasonium, Cephalanthera longifolia, Cephalanthera rubra, Dactylorhiza romana, Himantoglossum jankae, Neotinea ustulata, Orchis anthropophora, Orchis pauciflora, Orchis provincialis, Orchis simia, Platanthera bifolia, Serapias cordigera, Serapias ionica, Serapias politisii, Ophrys apifera, Ophrys bertolonii, Ophrys cephalonica, Ophrys forestieri, Ophrys gottfriediana, Ophrys grammica, Ophrys helenae, Ophrys herae και Ophrys reinholdii.