Κληματιά
Γαστούρι
Οι Αλειμματάδες είναι ένα από τα πέντε χωριά της γεωγραφικής περιφέρειας Κράτσαλου, στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τα Κατσαράτικα και τα Βιτουλαδίτικα να τα χωρίζει ένας ποταμός. Είναι στην αγκαλιά και στους πρόποδες των οροσειρών Ρακαμιάς, Δεντρούλι, Γραμματερά, Βουνακάρι που ανήκουν στη μεγάλη οροσειρά της Ιστώνης. Ένα μαγευτικό σύνολο μέσα στη φύση.
1. Πόσους κατοίκους έχει το χωριό;
Το χωριό Αλειμματάδες βρίσκεται στη Β.Δ. πλευρά της Κέρκυρας. Το χωριό έχει 150 κατοίκους, ενώ πριν 40 περίπου χρόνια ο πληθυσμός του έφτανε τους 250 κατοίκους.
2. Οι κάτοικοι με τι δουλειές ασχολούνται;
Παραδοσιακά υπήρχε μεγάλη ορεινή και οικόσιτη κτηνοτροφία, λιθοξυϊα (πέτρινα καλοτεχνήματα), ασβεστοκάμινα, κεραμιδοκάμινα, ξυλοκάμινα (μπουγιάτες). Οι κάτοικοι ήταν μικροπωλητές, γυρολόγοι. Το ψωμί το ζύμωναν οι γυναίκες με τα χέρια στη σκάφη (ζυμωτήρι) και το έψηναν σε ξυλόφουρνους. Τη μπουγάδα (πλύσιμο ρούχων) την έκαναν με αλυσίβα (σταχτόνερο). Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με μικρή αγροτική καλλιέργεια, είναι επαγγελματίες, υπάλληλοι επισυτισμού, τουρισμού και αυτοαπασχολούμενοι.
3. Τι προϊόντα παράγονται στην περιοχή;
Υπήρχαν ελαιοτριβεία για την επεξεργασία του ελαιοκάρπου, ποικιλίες από αμπέλια, καλλιέργεια κηπευτικών, δημητριακών, σιτηρών, καλαμποκιού. Η επεξεργασία τους γίνονταν με αλώνισμα και η αλευροποίηση σε πέτρινους χειρόμυλους.. Υπήρχαν πολλοί αργαλιοί για δημιουργία χαλιών, κουβερτών κλπ από το μαλλί των προβάτων καθώς και κατασκευή καλτσών, πουλόβερ και πολλά άλλα.
4. Υπάρχει κάποιος που να πουλά προϊόντα;
Όχι.
5. Αν ναι, το σημείο πώλησης είναι επισκέψιμο και πόσα άτομα μπορεί να δεχτεί;
-
6. Υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή;
Ναι, υπάρχουν.
7. Αν ναι, τι ποικιλίες καλλιεργούνται;
Υπάρχουν οι ποικιλίες κακοτρύγης, χρώμα, λευκοκερίνα, σκοπελίτικο (μαύρο).
8. Υπάρχει κάποια λίμνη, ποτάμι ή καταρράκτης;
Υπάρχει ποτάμι με τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο και ονομάζεται Βόθινας.
9. Υπάρχει κάποιο σημείο με ακουστική ιδιαιτερότητα (π.χ. καλαμιώνας, γράβα, ρέμα με αηδόνια κλπ)
Υπάρχουν καλαμιώνες, γράβες, ρέματα με αηδόνια και άλλα είδη πουλιών.
10. Γύρω από το χωριό τι ζώα υπάρχουν, ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. πουλιά, 2. ερπετά, 3. βίδρες, κουνάβια, αλεπούδες 4. βατράχια κλπ Από πουλιά υπάρχουν σπουργίτια και αποδημητικά, χελιδόνια, τριγώνια, τσίχλες, κοτσίφια, μπεκάτσες, φάσσες. Από ερπετά υπάρχουν σαύρες, νερόφιδα, σαϊτιές, οχιές, χελώνες. Επίσης υπάρχουν αλεπούδες, κουνάβια, λαγοί, σκαντζόχοιροι, βάτραχοι.
11. Η βλάστηση της περιοχής τι περιλαμβάνει ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. Λουλούδια 2. Βρώσιμα [λάχανα, μανιτάρια, τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, κάπαρη, σύκα κλπ] 3. Δέντρα και θάμνοι Υπάρχει ποικιλία άγριας ανθοφορίας και καλοπιστικών φυτών, κηπευτικά και καλλιέργειες. Μανιτάρια, τσάι του βουνού, θυμάρι, ρίγανη. Από δέντρα υπάρχουν συκιές, μηλιές, κερασιές, καρυδιές, ελαιόδεντρα, κυπαρίσια, βελανιδιές και άλλη ξυλώδη βλάστηση.
12. Πόσες εκκλησίες υπάρχουν και ποιες;
Υπάρχει η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, στην ομόνυμη περιοχή.
13. Γίνεται κάποιο πανηγύρι, λιτανεία ή άλλη εκδήλωση και πότε;
Του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου γίνεται η εορταστική Θεία λειτουργία, ακολουθεί κοινωνική εκδήλωση με σπερνά (εορταστικά κόλυβα), τηγανίτες (λουκουμάδες) και γλυκά στο παλιό λουτρουβιό που είναι δίπλα στην εκκλησία. Την παραμονή της Αγίας Άννας στις 24 Ιουλίου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας στην περιοχή που βρίσκεται το παρεκκλήσι. Την επομένη στις 25 Ιουλίου τελείται η εορταστική Θεία λειτουργία και μετά το πέρας ακολουθεί μικρή δεξίωση με ποτά, αρτοκλασία και γλυκίσματα από τις νοικοκυρές του χωριού. Το βράδυ διοργανώνεται λαϊκό πανηγύρι με ορχήστρα, ψητά αρνιά, σουβλάκια, ποτά και άλλα. Στις 23 Ιουνίου το βράδυ ανάβουμε λαμπατίνες. Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται πέταγμα χαρταετών. Την Μεγάλη Εβδομάδα θρησκευτικές ακολουθίες με σημαντικότερη την Μεγάλη Παρασκευή την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.
14. Το νερό της περιοχής από που προέρχεται;
Από γεώτρηση και είναι πολύ καλής ποιότητας.
15. Υπάρχουν δημόσιες πηγές ή βρύσες με πόσιμο νερό;
Υπάρχουν πηγές αλλά το νερό προορίζεται μόνο για πότισμα.
16. Υπάρχει κάποιο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος;
Όχι.
17. Υπάρχει κανένα γεφύρι, αλώνι, λουτρουβιό ή άλλο αξιοθέατο σημείο;
Υπάρχει γέφυρα, δύο κλασσικά λουτρουβιά επισκέψιμα, διάφορα αξιοθέατα με καλύτερο τη Βίγλα με ωραία ηλιοδιαδρομή.
18. Έζησε ή πέρασε από εδώ κάποιος διάσημος;
Όχι.
19. Υπάρχει κανένας που κατάγεται από το χωριό και να έγινε διάσημος αλλού;
Όχι.
20. Θυμάσαι κάποια ιστορία από τα παλιά που να σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας;
Τις ιστορίες των παππούδων από τους πολέμους, τον τρόπο ζωής τους, τις καλλιέργειες, τα παραμύθια και τις συμβουλές των γιαγιάδων.
21. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο;
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.
22. Τι φαγητά τρώτε συνήθως;
Διάφορα χόρτα (τσιγαρέλι, χοιρινό με πράσα, φασολάδα με πετσαλίνα (δέρμα χοιρινού), χορτόπιτες, παστιτσάδα, σοφρίτο, μουσακά, ψάρια μπουρδέτο, μανέστρα κολομπίμπιρι, κηνύγι από φτερωτά και τριχωτά θηράματα.
23. Υπάρχει κάποια τοπική ιδιαιτερότητα στη μαγειρική σας (π.χ. νερατζοσαλάτα);
Όχι.
24. Τπάρχει κάποιος πολιτιστικός, μουσικός, χορευτικός, θεατρικός ή άλλος σύλλογος;
Υπάρχει πολιτιτστικός σύλλογος που διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα του χωριού.
25. Αν ναι, τι δράσεις έχει και πότε γίνονται;
Διοργανώνει τις εορταστικές εκδηλώσεις, εκπροσωπεί το χωριό σε κάθε κάλεσμα. Υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν σε παραδοσιακό χορευτικό εκτός χωριού.
26. Τι θα θέλατε να γνωρίζει ο ξένος για εσάς;
Ο επισκέπτης θα θέλαμε να επισκεφτεί το χωριό μας το οποίο βρίσκεται σε μια μοναδική γεωγραφική θέση με θέα και ομορφιά, με δύο οικισμούς, τα Κατσαράτικα και τα Βιτουλαδίτικα που τους χωρίζει το ποτάμι. Είναι στην αγκαλιά και στους ημιπρόποδες των οροσειρών, ανατολικά προς δυτικά, Ρακαμιάς, Δεντρούλι, Γραμματερά, Βουνακάρι, που ανήκουν στην μεγάλη οροσειρά του όρους Ιστόνης. Θα θέλαμε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις στο πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, τις λαμπατίνες του Αγ. Ιωάννη. Τις νύχτες του Μαϊου να κυνηγήσει και να απολαύσει το θέαμα της κωλοφωτιάς (πυγολαμπίδας), στις εορταστικές εκδηλώσεις να γευθεί τους μοναδικούς γευστικούς λουκουμάδες (τηγανίτες) και την φιλοξενία των κατοίκων.