Παντοκράτορος μοναστήρι
Νυμφές
Η Επίσκεψη, ένα από τα χωριά του Όρους, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. στις πλαγιές του Παντοκράτορα και έχει απίστευτα φιλόξενους ανθρώπους, καλλίφωνους και ανοιχτόκαρδους. Το όνομά της το οφείλει σε διοικητική διαίρεση των Βυζαντινών.
1. Πόσους κατοίκους έχει το χωριό;
Η Κοινότητα Επίσκεψης, αποτελείται από δυο οικισμούς : τον ορεινό οικισμό «Επίσκεψη» με 332 κατοίκους και τον παραθαλάσσιο οικισμό «Άγιος Στέφανος» με 205 κατοίκους.
2. Οι κάτοικοι με τι δουλειές ασχολούνται;
Οι κάτοικοι είναι κυρίως ελαιοπαραγωγοί, αλλά φυσικά ασχολούνται και με τον τουρισμό, εποχιακά, όπως όλοι σχεδόν οι Κερκυραίοι.
3. Τι προϊόντα παράγονται στην περιοχή;
Στην περιοχή μας παράγεται ελαιόλαδο. Αλλά και βρώσιμες ελιές, τυρί από αιγοπρόβειο γάλα και κηπευτικά: πατάτες, ντομάτες κλπ. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι παράγουν μέλι. Τα περισσότερα νοικοκυριά φτιάχνουν το δικό τους κρασί, κυρίως κοκκινέλι.
4. Υπάρχει κάποιος που να πουλά προϊόντα;
Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του ορεινού οικισμού, της Επίσκεψης, πουλάνε λάδι. Τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγονται στο χωριό είναι σε πολύ μικρές ποσότητες και καταναλώνονται συνήθως από την ίδια την οικογένεια και τους φίλους. Είναι πιο σύνηθες για τους Επισκεψιώτες να κεράσουν, παρά να πουλήσουν.
5. Αν ναι, το σημείο πώλησης είναι επισκέψιμο και πόσα άτομα μπορεί να δεχτεί;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο πώλησης.
6. Υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή;
Υπάρχουν ακόμα στην περιοχή αμπέλια, όχι όμως σε μεγάλες εκτάσεις. Κυρίως είναι φυτεμένα στις περιφράξεις των ελαιοκτημάτων ή με τη μορφή της κληματαριάς.
7. Αν ναι, τι ποικιλίες καλλιεργούνται;
Οι ποικιλίες μας είναι μαύρο σκοπελίτικο, ματντζαβί, κακοτρύγι, λίγο μοσχάτο, φράουλα και άλλες λιγότερο γνωστές.
8. Υπάρχει κάποια λίμνη, ποτάμι ή καταρράκτης;
Με τα πολλά νερά της βροχής τον χειμώνα σχηματίζονται καμιά φορά μικροί καταρράκτες, χάνονται όμως πολύ γρήγορα και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε πολύ μικρή απόσταση όμως, περίπου 3,5 – 4 χλμ , βρίσκονται οι πανέμορφοι καταρράκτες των Νυμφών.
9. Υπάρχει κάποιο σημείο με ακουστική ιδιαιτερότητα (π.χ. καλαμιώνας, γράβα, ρέμα με αηδόνια κλπ)
Όλο το χωριό, έτσι όπως είναι αμφιθεατρικά χτισμένο, έχει πολύ καλή ακουστική. Το δάσος «Σκεπαστό» πάνω από το χωριό και η περιοχή «Μέγας Λάκκος» παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μπορεί κανείς ν’ ακούσει όλους τους ήχους της φύσης.
10. Γύρω από το χωριό τι ζώα υπάρχουν, ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. πουλιά,
2. ερπετά,
3. βίδρες, κουνάβια, αλεπούδες
4. βατράχια κλπ Πουλιά και ερπετά, κουνάβια και αλεπούδες είναι σε όλη τη γύρω περιοχή.
11. Η βλάστηση της περιοχής τι περιλαμβάνει ποια εποχή και σε ποια σημεία;
1. Λουλούδια
2. Βρώσιμα [λάχανα, μανιτάρια, τσάι, χαμομήλι, ρίγανη, κάπαρη, σύκα κλπ]
3. Δέντρα και θάμνοι
Η βλάστηση της περιοχής είναι πολύ πολύ πλούσια. Ο ελαιώνας είναι απέραντος, και τα άφθονα κυπαρίσσια δίνουν το δικό τους χρώμα. Όλων των ειδών τα αγριολούλουδα, φασκόμηλο και ρίγανη, μυρτιές, μουριές και βελανιδιές, σύκα από διάφορες ποικιλίες, καρύδια κι αμύγδαλα,μανιτάρια και βατόμουρα
12. Πόσες εκκλησίες υπάρχουν και ποιες;
Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγητρίας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου με την περίφημη πλατεία του σε μορφή αμφιθέατρου, είναι και οι μεγαλύτερες. Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είναι και το Κοιμητήριο. Και τα ξωκκλήσια των Αγίων Αποστόλων και της Αναλήψεως. Τέλος ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου, από τον οποίο πήρε και το όνομα του ο παραθαλάσσιος οικισμός.
13. Γίνεται κάποιο πανηγύρι, λιτανεία ή άλλη εκδήλωση και πότε;
Την Κυριακή του Θωμά, όπως στα περισσότερα χωριά του Όρους, γίνεται Λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Αναστάσεως του Κυρίου. Το απόγευμα γίνεται (συνήθως) και πανηγύρι. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που κλείνουν με το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, γίνονται από τις 11 μέχρι τις 15 Αυγούστου. Από τα πιο διάσημα και μοναδικά έθιμα όμως είναι «Ο χορός των Γερόντων ή Δόξα να…» την Κυριακή της Τυροφάγου (Τσι Στρινές που λένε στο χωριό) αλλά και τα παραδοσιακά Κάλαντα του Λαζάρου την Παρασκευή πριν από την εορτή του. Όλα τα έθιμα συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
14. Το νερό της περιοχής από που προέρχεται;
Το νερό προέρχεται από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, είναι πόσιμο και πολύ καλής ποιότητας.
15. Υπάρχουν δημόσιες πηγές ή βρύσες με πόσιμο νερό;
Πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό στη θέση «Μέγας Λάκκος»
16. Υπάρχει κάποιο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος;
-
17. Υπάρχει κανένα γεφύρι, αλώνι, λουτρουβιό ή άλλο αξιοθέατο σημείο;
Υπάρχουν δυο ελαιοτριβεία. Το «Αρχοντικό», οι εκκλησιές αλλά και όλος ο οικισμός με τα στενά καντούνια και τις σκαλινάδες, είναι τα αξιοθέατα του ορεινού χωριού. Τα Ρωμαϊκά Λουτρά του 5ου Μ.Χ αιώνα, αρχαιολογικός χώρος, και το Λαογραφικό Μουσείο είναι στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου και αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθεί κανείς.
18. Έζησε ή πέρασε από εδώ κάποιος διάσημος;
Ο αείμνηστος Τάσος Δημητράς, ζωγράφος, έζησε και δημιούργησε στο χωριό. Ο συνθέτης και τραγουδιστής Γιάννης Δημητράς, γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. Έγινε διάσημος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision to 1981 κατακτώντας μια από τις υψηλότερες θέσεις που έχει πάρει η χώρα μας, την όγδοη.
19. Υπάρχει κανένας που κατάγεται από το χωριό και να έγινε διάσημος αλλού;
-
20. Θυμάσαι κάποια ιστορία από τα παλιά που να σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας;
Ο θρύλος λέει: «Ο Κόκκινος, ήταν άρχοντας. Το σπίτι του, λαμπρό κι αρχοντικό, απέναντι από τη μεγάλη εκκλησιά της Παναγίας, στην κορφή του χωριού. Αν δεν πήγαινε ο Κόκκινος την Κυριακή στην εκκλησιά, να σταθεί στο Δεσποτικό και να κάμει σινιάλο χτυπώντας τρεις φορές το μπαστούνι του στο στασίδι, ο ιερέας στεκόταν αμφιοφορεμένος στ΄ Άγιο Βήμα αλλά βλοητό δεν έβαζε. Μια φορά, ο Κόκκινος, έκρυψε στο σπίτι του κάποιον καταζητούμενο συγγενή του. Ξημερώματα Κυριακής, ανέβηκε ο ιερέας στο καμπαναριό της Παναγίας κι άρχισε να σημαίνει για τη λειτουργιά. Ο καταζητούμενος, νομίζοντας ότι σημαίνουν οι καμπάνες για να ειδοποιήσουν κάποιους να έρθουν να τον συλλάβουν, πήρε το τουφέκι του και σκότωσε τον ιερέα από το παράθυρο του αρχοντικού πάνω στο καμπαναριό. Από τότε, όλοι στο χωριό ξέρουν ότι το «σπίτι του Κόκκινου», είναι στοιχειωμένο….» Η διήγηση έγινε από τον κ. Σταμάτη Δένδια
21. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο;
Τα Κάλαντα του Λαζάρου, ιδιαίτερα και μοναδικά. Οι λειτουργίες, τις επίσημες μέρες, που συνοδεύονται από τη «Χορωδία Επίσκεψης».
22. Τι φαγητά τρώτε συνήθως;
Παστιτσάδα, όπως όλοι οι Κερκυραίοι τις Κυριακές, μπουρδέτο με μπόλικο καυτερό πιπέρι και όλων των ειδών τις παραδοσιακές πίτες: τυρόπιτα χωρίς φύλλο, κολοκυθόπιτα (με σπούρδα ή κολοκύθια), μπακαλιαρόπιτα, αγκιναρόπιτα, κοτόπιτα, κρεατόπιτα. Ακόμα μπακαλάρο μπιάνκο, μπακαλάρο και καλαμάρια του κουτιού με μακαρόνια παστιτσάδα.
23. Υπάρχει κάποια τοπική ιδιαιτερότητα στη μαγειρική σας (π.χ. νερατζοσαλάτα);
Οι Επισκεψιώτικες πίτες είναι ιδιαίτερες αφού έχουν φύλλο μόνο από κάτω που το στριφογυρίζουν στις άκρες και το λένε «πέτουρο» με κάθε λογής υλικά για γέμισμα: σπούρδα, μπακαλάρο, κρέας, αγκινάρες κλπ. Το «σαβούρο», το κερνάνε συνήθως στον κόσμο που λέει τα Κάλαντα του Λαζάρου. Είναι ψάρια, μαρίδες ή βόπες, τηγανισμένα και μαριναρισμένα με ξύδι, φρέσκα σκόρδα και κρεμμυδάκια, δεντρολίβανο και μαύρες σταφίδες. Το συνηθίζουν επίσης του Ευαγγελισμού και των Βαγιώνε (των Βαϊων)
24. Υπάρχει κάποιος πολιτιστικός, μουσικός, χορευτικός, θεατρικός ή άλλος σύλλογος;
Ο Μουσικός Πολιτιστικός Δραματικός Σύλλογος Επίσκεψης «Ο Ορφέας». Παλιότερα υπήρχε πρωτοποριακά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών, αλλά με τον καιρό ενσωματώθηκαν.
25. Αν ναι, τι δράσεις έχει και πότε γίνονται;
Τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δυο φορές τον χρόνο γίνεται εθελοντική αιμοδοσία, αφού ο Μουσικός Σύλλογος είναι από τους πρώτους που ίδρυσε και διατηρεί Τράπεζα Αίματος.
26. Τι θα θέλατε να γνωρίζει ο ξένος για εσάς;
Θα ήθελα να γνωρίζει ότι η Επίσκεψη, ένα από τα χωριά του Όρους, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. στις πλαγιές του Παντοκράτορα και έχει απίστευτα φιλόξενους ανθρώπους, καλλίφωνους και ανοιχτόκαρδους. Το όνομά της, σύμφωνα με μια εκδοχή το οφείλει σε διοικητική διαίρεση των Βυζαντινών. Υπάρχουν τρείς ψησταριές με πολύ καλό φαγητό για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Τέλος, από τον Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη, έχει το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα, αφού ο ήλιος βουτάει στο Ιόνιο, ανάμεσα από τα Διαπόντια νησιά «Οθωνοί» και «Ερείκουσα».