Λάκωνες
Σταυρός
Τα Επισκοπιανά ανήκουν στη Δ.Ε. Μελιτειέων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Έχουν πληθυσμό περίπου 250 κατοίκους και υψόμετρο 144μ.
Τα Επισκοπιανά είναι η γενέτειρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Το κτήμα, μαζί με το αρχοντικό σύμφωνα με το τοπογραφικό του οικισμού των Επισκοπιανών του 1798, ανήκει μέχρι σήμερα στην κατοχή της οικογένειας Καποδίστρια. Τα Επισκοπιανά ονομάζονται και Ψυχοπιανά λόγω του ότι ο Κυβερνήτης αποκαλούσε τους χωριανούς Ψυχοπιανίτες, δηλασή “ανθρώπους της ψυχής μου”.
Για την ονομασία των Επισκοπιανών υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ονομάστηκαν έτσι λόγω της φυσικής αμυντικής στρατηγικής τους θέσης (επί σκοπώ). Η δεύτερη στηρίζεται στην τοποθέτηση εδώ του κόμη επισκεπτήτη, του διοικητή δηλαδή.
Σε έγγραφα της Ενετικής Διοίκησης (φάκελος 461) το χωριό αναφέρεται ως “περβελεγιάδο” (προνομιούχο) γιατί είναι υπό την προστασία του Αγίου Γεωργίου των Ενετών.
Όλα τα χρόνια της Ενετοκρατίας το χωριό προστατεύοταν από ισχυρή φρουρά. Για το λόγο αυτό εδώ φιλοξενήθηκε η κόρη του Θωμά Παλαιολόγου, η Ζωή - Σοφία Παλαιολογίνα πριν φύγει για τη Ρωσία όπου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έλαβαν μέρος και Ψυχοπιανίτες ως σκάπουλοι (ναύτες).
Σημαντικά ιστορικά πρόσωπα είχαν επισκεφθεί τα Επισκοπιανά, όπως η πριγκίπισσα Σίσσυ, ο Κολοκοτρώνης, ο Τζαβέλας (1819) και ο Διονύσιος Σολωμός.
Εδώ γεννήθηκε το 1844 ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Επτανησιακής Σχολής στη Ζωγραφική, ο Χαράλαμπος Παχής.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι εδώ φιλοξενήθηκαν χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες από τον Ιωάννη Γιαννούλη. Η Σερβική κυβέρνηση θέλοντας να τιμήσει αυτή την προσφορά, έφτιαξε και τοποθέτησε στον Άγιο Ματθαίο αδριάντα του Γιαννούλη. Το σπίτι όμως του άξιου τέκνου των Ελλήνων, όπως τον αποκαλούν οι Σέρβοι, βρίσκεται στην πλατεία των Επισκοπιανών.