Άη Μαθιάς
Επισκοπιανά
Στην πλαγιά του ορεινού όγκου Αρακλής, λίγο πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας, οι Λάκωνες. Γραφικώτατο χωριό χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, με στενά δρομάκια, και τη φημισμένη τοποθεσία Bella Vista που όπως λέγεται έχει θέα σε ένα από τα καλύτερα τοπία της Mεσογείου, στους γραφικούς όρμους της Παλαιοκαστρίτσας, στο επιβλητικό μοναστήρι της Θεοτόκου και στο Αγγελόκαστρο, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά φρούρια της Ελλάδας.
Tο όνομα του χωριού προδίδει την προέλευση των ιδρυτών του. Πρόκειται για Πελοπονήσιους (από την Λακωνία) μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εδώ. Οι πρώτες γραπτές αναφορές στο χωριό ανάγονται στο 1387. Χωρίς να είναι επίσημα καταγεγραμμένες με ακριβείς λεπτομέρειες, οι προφορικές μαρτυρίες που φτάνουν ως τις μέρες μας λένε πως νωρίτερα μια ομάδα Λακώνων μετοίκησε εδώ. Πιο συγκεκριμένα, κατά μία εκδοχή, η οικογένεια Μιχαλά από το Οίτυλο της Μάνης έφυγε κυνηγημένη από τον τόπο της και φτάνοντας εδώ ίδρυσε το χωριό, αρκετοί κάτοικοι του οποίου φέρουν το επώνυμο αυτό μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα βέβαια με μια άλλη εκδοχή, κάποτε (άγνωστο πότε ακριβώς) τρεις οικογένειες από τη Σπάρτη αποφάσισαν να μετοικήσουν στην Νότιο Ιταλία. Μία τρικυμία, όμως, φαίνεται να ανέκοψε τον δρόμο τους με αποτέλεσμα μόνο μία από τις τρεις οικογένειες να φτάσει τελικά στον προορισμό της. Από τις άλλες δύο, μία φαίνεται να χάθηκε στην θαλασσοταραχή και η άλλη βγήκε στον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας. Το χωριό ιδρύθηκε αρχικά στα παράλια, όμως έπειτα από επιδρομές πειρατών μετακινήθηκε ψηλότερα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και σήμερα.
Στο βιβλίο του “η σπηλιά του Πρόσπερο”, ο Λώρενς Ντάρελ to 1942 περιγράφει το κόκκινο κρασί του χωριού ως “αίμα ηφαστείου”.
Η πλατεία του χωριού είναι πολύ μικρή και γλυκειά. Βρίσκεται στη μέση του στενού δρόμου που διασχίζει το χωριό και τα μόνα στοιχεία που της προσδίδουν την ιδιότητα της πλατείας είναι ένας μοναδικός πλάτανος που στέκει μες στη μέση του δρόμου και τα λιγοστά τραπεζάκια που βγάζει ενίοτε το παραδοσιακό καφενείο του Ευτύχη. Αμέσως μετά την πλατεία, ο δρόμος στενεύει ακόμα περισσότερο, ενώ αριστερά και δεξιά του δρόμου στέκουν πετρόχτιστα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα. Η περιήγηση εδώ είναι μια περιπλάνηση στην ιστορία της Μεσογείου του 1700. Περπατήστε στα ακόμα πιο στενά πλακόστρωτα καντούνια του χωριού με τα γραφικά βόλτα και τα παμπάλαια παραδοσιακά κερκυραϊκά σπίτια, κάποια ανακαινισμένα, κάποια όχι, τα περισσότερα με τα χαρακτηριστικά κυπαρισσί πορτοπαράθυρα. Αναζητήστε το κτίριο του μουσικού ομίλου “Οι Λακωνίτες”, όπου στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει αρχεία, παλιές φωτογραφίες, βιβλία μουσικής, παραδοσιακές ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και μικρογραφίες παπυρέλας (προϊστορικό πλοιάριο σε σχήμα πλάβας, κινούμενο με κουπί).
Οι Λάκωνες είναι ιδανικό σημείο για πεζοπορία, τρέξιμο και ποδήλατο στη γύρω περιοχή. Εκτός από την περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού, υπάρχουν και αρκετά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε.