Νυμφές
Βάτος
Δύο αρχαίες ελληνικές λέξεις, αλς και πλήσσω, δημιούργησαν τη λέξη “αλίπλακτος”, θαλασσόπληκτος, θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα αν ο καθηγητής Δ.Ν. Μαρωνίτης δεν απέδιδε τη λέξη με έναν μοναδικό όρο: θαλασσοφιλημένος. sea-kissed
Οι Λιαπάδες και το κοντινό λιμάνι του Αλίπα, οφείλουν την ονομασία τους στον αλίπλακτο>αλίπλα>αλίπα>αλιπάδες>λιαπάδες. Με μία λέξη, Λιαπάδες σημαίνει θαλασσοφιλημένοι.
Όλες οι παραλίες που περιβάλλουν αυτή την ευλογημένη περιοχή επιβεβαιώνουν αυτό τον ορισμό.
Ροβινιά, Κλιματιά, Λιμνί, Κόλιας, Ηλιόδωρος, Καμάρι, Στελάρι, Χωμοί είναι απίστευτα όμορφες και αγνές παραλίες, ανέγγιχτες από το χρόνο.
Ακόμα και το κρασί που παράγεται εδώ είναι θαλασσοφιλημένο καθώς αναπνέει τον αέρα της θάλασσας στις δυτικές πλαγιές. Πρόκειται για το φημισμένο κακοτρύγη, με μοναδικό χρώμα και γεύση.
Οι Λιαπάδες είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό περίπου 1000 κατοίκων κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα, χτισμένο σε μια κατάφυτη έκταση. Παρά την τουριστική ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής, οι Λιαπάδες διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, τόσο στην ενετική αρχιτεκτονική του χωριού, όσο και στις συνήθειες και την καθημερινότητα των κατοίκων του. Μην παραξενευτείτε αν δείτε ακόμα και σήμερα στα στενά δρομάκια του οικισμού χωρικούς με τα γαϊδουράκια τους, εικόνα που προσφέρει αυθεντικές στιγμές της υπαίθρου στις διακοπές σας.
Οι Λιαπάδες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές για τον επισκέπτη. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, όπως και η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, του 17ου αιώνα. Επιβλητικός ναός, χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής χωρίς τρούλο. Η Ουρανία (οροφή) είναι αγιογραφημένη πάνω σε αναγεννησιακό (μπαρόκ) ρυθμό, με όμορφες αγιογραφίες, παλιές εικόνες καιεντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο.
Εκκλησίες
Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια
Επιβλητικός ναός, χτισμένος το 17ο αιώνα σε ρυθμό βασιλικής χωρίς τρούλο. Η Ουρανία (οροφή) είναι αγιογραφημένη πάνω σε αναγεννησιακό (μπαρόκ) ρυθμό, με όμορφες αγιογραφίες, παλιές εικόνες καιεντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο.
Άγιοι Θεόδωροι
Η ιστορία του μικρού αυτού ναού που βρίσκεται σε ωραίο γραφικό περιβάλλον μέσα στη φύση, συνδέεται με την άμυνα του χωριού, όταν ακόμα κινδύνευε από τις επιδρομές των Αλγερινών πειρατών. Πολύ παλιά ήταν μοναστήρι. Τα κελιά των μοναχών ακόμα σώζονται όπως και το μεγάλο ενετικό πηγάδι που υπάρχει έξω από το ναό.
Άγιος Νικόλαος
Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής χωρίς τρούλο και πίσω από την ίδρυσή του, υπάρχει η ιστορία της οικογένειας Νίνου που πρόσφερε τα υπάρχοντά της στο ναό και στον Άγιο που τους προστάτευε. Το Ιβεντάριο του ναού, υπογεγραμμένο το 1753 από τον Agostin Sagredo, μας δίνει πολλά στοιχεία για τα περιουσιακά καθώς και για το κτηματολόγιο του ναού που είχε χαθεί και ξαναβρέθηκε το 1928. Για κάποιο διάστημα λειτούργησε και σαν σχολείο.
Αγία Θέκλα
Ο πιο παλιός ναός του χωριού είναι χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής χωρίς τρούλο. Ανακαινίσθηκε στις αρχές 20ου αιώνα για να καλύψει τις ανάγκες των πιστών με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί το καμπαναριό. Από τότε ο ναός παραμένει χωρίς καμπαναριό.
Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι η Υπεραγία Θεοτόκος Οδηγήτρια και η η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, αρκετά μακριά από τον οικισμό.