Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Κέρκυρα για την ορνιθοπανίδα με περίπου 300 είδη να έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο νησί, μερικά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Η θέση πάνω στον μεγάλο διάδρομο μετανάστευσης, οι μεγάλες λιμνοθάλασσες, οι ημιαγροτικές περιοχές και τα σημεία με πυκνή βλάστηση καθιστούν το νησί κορυφαία επιλογή για ορνιθοπαρατήρηση.
Στις λιμνοθάλασσες ζούνε διάφορα είδη παπιών, όπως ψαλίδες, σαρσέλες, χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, γκισάρια, βαλτόπαπιες, βαρβάρες και πρασινοκέφαλες.
Άλλα παρυδάτια είδη είναι το φοινικόπτερο, το νεροχελίδονο, ο καλαμοκανάς, η αλκυόνη, ο χαλικοκυλιστής, ο στρειδοφάγος, η πετροτρουλίδα, η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, ο μαχητής και διάφορα είδη ερωδιών και σκαλίδρων.
Σημαντική είναι η παρουσία πολλών ειδών γλάρων και γλαρονιών, όπως ο νανόγλαρος, ο αιγαιόγλαρος, ο μαυροκέφαλος γλάρος, το αργυρογλάρονο, το μαυρογλάρονο, το μουστακογλάρονο, το γελογλάρονο, το ποταμογλάρονο, το χειμωνογλάρονο και ο καρατζάς αλλά και η περιστασιακή παρουσία της σούλας που ζει κυρίως στις θάλασσες του Ατλαντικού.
Εδώ απατώνται όλα τα είδη από σταχτάρες και χελιδόνια που εμφανίζονται στην Ελλάδα.
Άλλα είδη του νησιού είναι ο αρτέμης, ο μύχος, ο θαλασσοκόρακας, το ορτύκι, η μπεκάτσα, η φάσσα, το τρυγόνι, ο κούκος, το γιδοβύζι, ο τσαλαπετεινός, ο μελισσοφάγος, ο στραβολαίμης, η μικρογαλιάντρα, η ωχροκελάδα, η λιβαδοκελάδα, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, ο καρβουνιάρης, η ασπροκωλίνα, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, ο βραχοτσοπανάκος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, ο σταχτοκεφαλάς, ο κόρακας, ο συκοφάγος και πολλά μικροπούλια.
Σύνολο πτηνών που παρατηρήθηκαν στους υγροτόπους μέχρι σήμερα 151
Είδη πτηνών που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση 3
Είδη πτηνών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση 2
Είδη τρωτών πτηνών 8
Iδιαίτερα στους κερκυραϊκούς υγροτόπους, κατά την μεταναστευτική περίοδο, ο αριθμός των πτηνών αυξάνεται εντυπωσιακά. Ορισμένα είδη αριθμούν γύρω στα χίλια άτομα σε μία μόνο ημέρα π.χ.
Πτηνά που παρατηρήθηκαν σε μία μόνο ημέρα (σε άτομα)
Σφυριχτάρι 1700
Δρεπανοσκαλίδρα 540
Φαλαρίδα 378
Φαλαρίδα 700
Κορμοράνος 300
Νανοσκαλίδρα 600
Λιβαδοκελάδα 200
Δρεπανοσκαλίδρα 200
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός του απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροτσικνιά, είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου (πάνω από 94 άτομα σε μία μέρα).
Στις ορεινές περιοχές εμφανίζονται συχνά διάφορα αρπακτικά πτηνά (γερακόμορφα) τα οποία μετακινούνται από τις απέναντι Αλβανικές ακτές ακολουθώντας τα μεταναστευτικά πτηνά.
Από τα αρπακτικά συναντάει κανείς ψαραετούς, φιδαετούς, σφηκιάρηδες, λιβαδόκιρκους, βαλτόκιρκους, καλαμόκιρκους, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, μαυροκιρκίνεζα, βραχοκιρκίνεζα, κιρκινέζια και δεντρογέρακα.
Από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ ζούνε τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες.
Ορισμένες από τις βραχονησίδες που περιβάλουν την Κέρκυρα είναι τόπος φωλιάσματος πτηνών (π.χ. η νήσος Περιστέρα ή Καπαρέλι είναι τόπος φωλιάσματος Αγριοπερίστερων και Γλάρων)
ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ
Αμμώδεις περιοχές
Τέλματα
Αμμοθίνες
Βαλτότοποι
Δενδρώδεις Εκτάσεις
Υγρά Λιβάδια
Θαμνώδεις Εκτάσεις
Υγρές Λόχμες
Καλαμιώνες
Δάση
Λασπώδεις Εκτάσεις
Βάτοι
Παραθαλάσσιες Ακτές
Γεωργικές Καλλιέργειες
Βραχονησίδες
Χορτολίβαδα
Χέρσες Εκτάσεις
Ρυάκια
Ελαιώνας
Παραποτάμιες Όχθες
Βραχώδεις Περιοχές
Ξερολιθιές
Κτίρια
Πεδιάδες
Χαλάσματα